V projektu “Pravočasni pregled vam lahko reši življenje” je leta 2014 in 2017 sodelovalo več kot 500 slovenskih zobozdravnikov, zaposlenih v javnih zavodih in zasebnikov. Tudi letos bodo zasebne ambulante odprte za preventivne preglede v projektu “Pravočasni pregled vam lahko reši življenje”.

Pri preventivnih pregledih odkrijemo do 5 % zgodnjih sprememb, kar je pomembno, saj so rezultati pri zdravljenju majhnih tumorjev dobri, odstotek ozdravljenja je visok in invalidnost po zdravljenju je majhna.

Karcinom ustne votline in žrela je najpogostejši maligni tumor glave in vratu, ki je v pri približno 60% bolnikov ob odkritju že v napredovali fazi, kljub temu, da je ustna votlina dobro dostopna za pregled in pretipanje. V Sloveniji za rakom ustne votline letno zboli okoli 140 bolnikov. Petletno preživetje pacientov z rakom ustne votline je v Sloveniji podobno kot v preostalem delu Evrope, 50,1%.

Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKCL) okoli 80% rakov ustne votline odkrijemo zobozdravniki.

V lanskem letu so na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana ugotovili za okoli 30 % manj novoodkritih rakov, kar je zaskrbljujoče. Zaradi Covid časov je dostopnost bolnikov do zobozdravstvene oskrbe slaba. Spomladi 2020 so bile zobozdravstvene ambulante tudi dobra dva meseca zaprte.

Kaj je preventiva raka ustne votline? To je ozaveščanje pacientov o raku ustne votline, dejavnikih tveganja, zdravi prehrani in načinu življenja, samopregledovanju in pomenu rednih pregledov pri zobozdravniku. Skrb za ustno zdravje ni enkraten dogodek, potrebni so redni zobozdravniški pregledi. Samo redni zobozdravniški pregledi rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih obolenj, pa tudi življenja.

Kateri so dejavniki tveganja za nastanek raka ustne votline? To so starost (pojavnost raka ustne votline je večja med srednjo in starejšo populacijo, povprečna starost je okoli 60 let) in spol (moški zbolevajo pogosteje kot ženske), kajenje in pretirana uporaba alkohola ( kadilci obolevajo 5-7 x pogosteje kot nekadilci, alkohol deluje sinergistično s tobakom ter veča prepustnost ustne sluznice za kancerogene snovi iz tobaka), neuravnotežena prehrana, slaba ustna higiena, neurejeno zobovje in kronično draženje zaradi neustreznih protetičnih nadomestkov, imunološko prizadeti bolniki (rak ustnic povezujejo z uporabo imunosupresivnih zdravil pri transplantaciji ledvic in rak jezika z zdravili za Chronovo bolezen), predolgo in prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom povečuje tveganje za nastanek raka na ustnicah, infekcije oralne mukoze s kandido.

Pacientom priporočamo, da si enkrat mesečno pregledajo ustno votlino, naj bodo pozorni na spremembe na ustnicah, sluznici lic, nebu, jeziku, na dlesnih in nebu. V primeru, da opazijo spremembe, kot so ostro omejene rdeče ali bele lise, rane ki ne zacelijo v dveh tednih, naj obiščejo zobozdravnika.

Priloga:
Seznam ambulant, ki bodo sodelovale v projektu »Pravočasni pregled vam lahko reši življenje« (.docx datoteka)