Izjava za medije Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS)

Ljubljana, 16. maj 2019 – V Portorožu je 10. in 11. maja potekalo tradicionalno, letos že 30. srečanje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Srečanje vsako leto organizirata SZZZZS in Zdravniška zbornica Slovenije. V okviru srečanja je vodstvo Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije izrazilo podporo zaposlenim kolegom splošne in družinske medicine, ki podajajo odpovedi delovnega razmerja v Zdravstvenih domovih, ter koncesionarjem, ki so odpovedali svoje koncesijsko razmerje, ter podalo naslednjo izjavo:

»Zasebni zdravniki in zobozdravniki popolnoma podpiramo zaposlene kolege in kolegice v zdravstvenih domovih ter koncesionarje, ki so odpovedali svoje koncesijsko razmerje, v uporu proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in zdravstveni politiki, ki ruši slovensko zdravstvo. Z njimi delimo skupni cilj: človeško in strokovno obravnavo naših pacientov, ki si jo ti zaslužijo. Ne dovolimo nikomur, da nam vsiljuje količino in vsebino dela s pacienti, za katere skrbimo in smo zanje odgovorni.

Koncesionarji razmišljamo tudi o prekinitvi sodelovanja s ZZZS, v kolikor bo plačnik zdravstvenih storitev še naprej izvajal finančne in organizacijske pritiske na zdravnike in zobozdravnike ter z birokratskimi norostmi oviral naše delo s pacienti. Politike pozivamo, naj omejijo vpliv ZZZS na izvajalce zdravstvenih storitev in sprejmejo zakone, ki bodo v končni fazi koristili pacientom.

Zasebni zdravniki in zobozdravniki smo najučinkovitejši del sedanjega zdravstvenega sistema. Pri nas ni korupcije, investicije izvajamo racionalno brez preplačil, prav tako racionalno kupujemo materiale za delo ordinacij. Brez naših investicij v slovensko zdravstvo in našega dela s pacienti sistem že dolgo ne bi deloval. Kljub zakonodaji, ki nas diskriminira pri izvajanju dejavnosti, delujemo dobro in v zadovoljstvo pacientov. Poznamo rešitve in upamo, da jih bomo lahko vladajočim tudi predstavili. Floskule o nevarnosti privatizacije zdravstva, kot se jih zlorablja v medijih, so že videna manipulacija z javnostjo in način odvračanja pozornosti od resničnih problemov. Politika to počne že dolga leta z namenom, da se nič ne spremeni. Čas je, da zdravniki spremenimo slovensko zdravstvo po meri pacientov. Pacienti morajo postati osrednji element sistema, tako kot so to že sedaj v naših ordinacijah.«

Za Strokovno združenje zasebnih
zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije
predsednik Igor Dovnik, dr. med.