Člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS) smo zgroženi nad izjavo in nastopom poslanca Mihe Kordiša na seji Odbora za zdravstvo Državnega zbora 12. 10. 2020. Poslanec je del zdravnikov zasebnikov označil za mazače in s tem javno omalovaževal njihovo delo. Njegov nastop je bil popolnoma neprimeren in žaljiv za vse zdravnike, ne samo zasebne. Izjave, ki pavšalno žalijo celotno poklicno skupino, obsojamo in pričakujemo opravičilo poslanca zdravnikom in zdravnicam. V kolikor se poslanec ne bo opravičil sam, bi bilo prav, da se opraviči in odgovornost za njegovo obnašanje sprejme politična stranka, v okviru katere deluje. Nastop je skrajna degradacija parlamentarizma. Nivo demokratične kulture v naši državi je pomaknil na nivo, ki ga državljani ne zaslužimo.

SPOROČILO ZA JAVNOST

Zdravniki “mazači” in nivo parlamentarne demokracije v Sloveniji

Ljubljana, 14. oktober 2020 – Člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS) smo zgroženi nad izjavo in nastopom poslanca Mihe Kordiša na seji Odbora za zdravstvo Državnega zbora 12. 10. 2020. Poslanec je del zdravnikov zasebnikov označil za mazače in s tem javno omalovaževal njihovo delo. Njegov nastop je bil popolnoma neprimeren in žaljiv za vse zdravnike, ne samo zasebne. Izjave, ki pavšalno žalijo celotno poklicno skupino, obsojamo in pričakujemo opravičilo poslanca zdravnikom in zdravnicam. V kolikor se poslanec ne bo opravičil sam, bi bilo prav, da se opraviči in odgovornost za njegovo obnašanje sprejme politična stranka, v okviru katere deluje. Nastop je skrajna degradacija parlamentarizma. Nivo demokratične kulture v naši državi je pomaknil na nivo, ki ga državljani ne zaslužimo.

Na seji Odbora za zdravstvo so obravnavali del protikoronskega paketa 5, ki vsebuje razpis za skrajšanje čakalnih dob. Zmotno razumevanje predloga kot privatizacijo zdravstva, je seveda poslančeva pravica. Enako lahko verjame, da je zemlja ravna. Vedno več ljudem znana dejstva pa so seveda drugačna. Razpis za skrajševanje čakalnih vrst je prvi korak v smer javnega zdravstva po zahodnoevropskem zgledu. Tam je v središču bolnik in njegova prosta izbira, da pride čimprej do najboljšega zdravljenja. Kar zagovarja poslanec Kordiš in zagovorniki državnega zdravstva v parlamentu in delu politike, je ravno nasprotno. Omejevanje pacientom, da prosto izberejo zdravnika, omejevanje svobodne izbire zdravnika, kako in kje bo delal, so obstoječe koncesije in nič drugega. Obstoječe preživelo državno zdravstvo omogoča korupcijo, tiho privatizacijo in nepoštene zaslužke peščici posameznikov (dobaviteljem, gradbincem, informatikom, zavarovalnicam, farmaciji, svetovalcem, tudi zdravnikom…), na škodo bolnikov. Ti v tem sistemu čakajo in ne dobijo pravic, ki so obljubljene na papirju in v pravilih državnega mastodonta ZZZS. Sistem gre na škodo tudi veliki večini zdravstvenih delavcev, ki pošteno delamo. Vse to traja že 30 let, na 50 let temelja za tako ravnanje.

Zobo/zdravniki in zobo/zdravnice odgovorno in v skladu s strokovno doktrino opravljamo svoje delo in poslanstvo. Na to ne vpliva naš delovno pravni status. Svoje bolnike zdravimo enako, ne glede na njihovo politično opredelitev ali katerokoli drugo osebno okoliščino. V svoje izobraževanje in znanje je vsak od nas vložil veliko ur in dni svojega življenja. Izobražujemo se do konca poklicne poti. Zato poniglavost in pomanjkanje zavor poslanca, ki zlorablja svoj trenutek slave, veliko več pove o njem, kot o skupini, ki jo je napadel. Obžalujemo pa dejstvo, da smo v domovini, ki nam je draga, prišli tako daleč.